• Welcome to РСБ Форум / RSB Forum. Please login or sign up.

Маркетинг ФК Црвена звезда (идеје и предлози)

Започео Селектор, 20 Јул 2011, 20:54:46

« претходна тема - следећа тема »

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Да ли сте задовољни радом маркетинга?

Да
132 (27.8%)
Не
342 (72.2%)

Укупно гласова: 474

Селектор

Драги звездаши, чланови РСБ форума,

Количина енергије која је присутна на овом форуму и која је јача из дана у дан као и наш вољени клуб од данас ће моћи да буде усмерена на институцију због које смо сви овде.Овим чином смо вам оставили могућност да не будете само посматрачи него да имате прилику да конкретно учествујете у раду клуба.

У сарадњи са маркетингом ФК Црвена звезда, www.redstarbelgrade.info отвара ову тему у којој ћете моћи да износите своје предлоге, похвале, замерке и критике у вези са производима, радом и уопште функционисањем маркетинг службе најтрофејнијег и највољенијег Српског клуба.

Дакле, сваки ваш предлог који би могао обогатити маркетиншки део Црвене звезде је добродошао.Обухватите све теме, и чланство и дресове и карте,појединачне и годишње дакле све што спада у маркетинг, од шопа до најразличитијих акција које вам падају на памет.Изнесите своје мишљење на овим страницама, оно ће бити виђено од стране надлежних.

Будите креативни као и до сада.

Тони

Ја бих најпре скренуо пажњу на очајну уређеност званичног сајта.Мислим да би један велики клуб као ФК Црвена звезда морао да пружи својој милионској армији навијача много више информација.Дакле,опширнији извештаји,више видео снимака,анкета,информација о играчима (не само датум и место рођења,као и број на дресу). Поготову ово за информације,нпр. за Перовића стоји која му је омиљена храна,боја,саиграч,противник,док за нпр. Калуђера не стоји ништа.Ваљда није проблем да се одради интервју са играчима,то је 15 минута посла.

Друго,мислим да би било у реду да се у полувремену организују неке акције,типа да неко од резервних играча испуца лопту на сваку трибину,па ко ухвати добија неку награду.Не знам спада ли и то у маркетинг.

Треће,ако би икако могли да се прекрече они графити на зидовима источне трибине који не личе ни на шта и замене неким уметничким,као што постоје дуж северне трибине (и споља и изнутра).

Имам доста предлога,сетићу се још,износио сам раније на некој од тема.

ЕДИТ: Ево одмах се сетих да сам још раније предлагао да се некако среди онај прилаз стадиону испред источне трибине,где не може да се прође некад од блата,а некад од леда.Било би ок да се то избетонира или да се било како среди.Ако требају волонтери,рачунајте на мене,а сигуран сам да ће још много људи помоћи.

И ако ово стварно буду читали и озбиљно разматрали из клуба,онда свака част администрацији  :clap:

EmptyClip

Одма предлог мало озбиљнији - документарац!

Волео бих бре да крену да раде причу о историји Звезде, да изаберу за једну епизоду одређени период и да крену да описују шта и како је било, да можда прича неки од тадашњих играча, па и неко од старијих Звездаша са навијачке стране. Мало снимци мало прича о свему томе и направи се феноменална ствар. Да мало и ми млађи стекнемо слику о томе шта је Звезда свеукупно, због чега је велика и због чега је овде највећа.

Вајти

Ja бих само да допуним Селекторов пост и да замолим да овде не буде пресипања из шупљег у празно, мудросеравања и сличних неконструктивних ствари. Ако критикујете и замерате, радите то конструктивно, а не чисто да бисте оплели по некоме или нечему.

Са плана мишљења и анализе се пребаците на план идеја и креације. Такође, позивам чланове активне на теми "дизајн зона" да овде поставе своје радове које би маркетинг могао да искористи; наравно, имајте у виду да је у питању маркетинг клуба, а не трибине.

(ово се не односи на претходна два поста, уопште кажем)

Љуба

Ево нама прилике да нешто конкретно предложимо. До сада смо гунђали на празно и критиковали те ово, те оно, те дресове(први ја  :biggrin:), а сада имамо шансу да паметне предлоге и идеје напишемо овде и људи који су задужени за то могу да их спроведу у дело.

Нисмо више само посматрачи него и активни учесници побољшања рада нашег клуба.


kiki

Пошто је тема предвиђена за предлоге маркетингу нашег клуба, нека служи за то. Као и за критике, похвале и слично.

Оно што ћу ја замерити, а став је великог броја људи, односи се на цену карте за запад. Мислим да нећу погрешити ако кажем да већина има само једну реч за то - безобразно. Друга ствар везана за претплатне карте и оно што је иритирало оне који их имају су релативно честе акције бесплатног уласка. На крају су се многи питали да ли им се уопште исплатило да карте купују. Ок, нека буде акција за клинце, типа сладолед, али било каква акција за "одрасле" није добро прихваћена. У крајњем случају, ако спонзори захтевају, или је нешто друго у питању, нека се отвори југ па нека се иде тамо.

Приликом учлањења прошле године једна од ствари које је члановима обећана је присуство првом тренингу и представљање тима. То, као прво, није урађено, тј. чланови ни на један начин нису обавештени да могу томе да присуствује. Потом, потпуно је сулудо ово радити на првом тренингу јер појачања још увек нема, ту су и неки који ће у међувремену отићи итд. Дакле, то представљање би требало да буде у недељи пред прву утакмицу, када тренер то одреди. Треба узети у обзир и дан, па је пожељно да буде недеља јер тада људи не раде што се за суботу баш и не може рећи. Пошто се надам да би том представљању присуствовао већи број људи, можда би се могло организовати на самом терену Маракане. Мислим да би члановима било довољно да се фотографишу са играчима, да тренер и председник кажу коју о предстојећој сезони, да директор маркетинга најави шта се припрема (оно што није тајна), можда члановима дозволити да постављају питања...

За почетак :travka:.


bjela

Moj predlog u vezi zvanicnog sajta, koji je objektivno prilicno los, je da se integrise sa RSBG forumom.

Nad tim novonastalim sajtom (na oba postojeca, i jos mozda da se doda nekoliko domena, npr. FCRS.com, FKCZ.rs itd) bi apsolutnu "vlast" imali ljudi koji trenutno, sa ovako malo resursa, odrzavaju nas voljeni forum.

Svi da lepo budete na platnom spisku Zvezde (ne zelim da vas nabrajam, jer cu zaboraviti nekoga), da servere takodje placa Zvezda (da ne bi pao forum svaki put kad dodje novo pojacanje  :biggrin: ). Siguran sam da sa malo vise ulaganja (nije to mnogo za jedan veliki klub), ovaj tim ovde moze da napravi cudo.


Red8

Svaka cast za temu,ekstra je :)
Evo od mene par predloga:

1.Videti sa tehnickim sponzorom (najkom) da se dobija popust od 20% za oficijalne stvari prvotimaca kao sto su trenerke ,majice itd.Videti da se prodaje u shopu  sve sto nose prvotimci.

2.Sorc sa grbom naseg kluba i plavi dres pustii u prodaju

3.Farbanje krova nase Marakane.Mogli bi da se napise na krovu tipa Crvena Zvezda Beograd ili 1991 Sampioni sveta a iznad severne tribine Delije Sever.Krov nam je rdjav da rdjavji ne moze da bude osim na zapadu sto ima velika reklama Gasrpom.

4.Stadionsko ozvucenje popraviti.

5.Mislim da i jedan lep semafor zasluzuje nas stadion a ne onakav mali video bim.

6.Led reklame na svakoj utakmici a ne samo na derbiju.


Вајти

Маркетинг, људи, маркетинг... Ово су сугестије за директора стадиона и друге чланове управе.


Селектор

Писао сам и раније и расправљали смо о томе већ али ево и овде ћу да поновим јер је ближе очима оних који су надлежни. Иако је Кики већ рекла, ја морам да поновим исту ствар јер ми ужасно боде очи (а и утиче на мене директно финансијски).

Годишња за исток кошта 3.000 динара
Годишња за запад кошта 6.000 динара

Чему толика разлика?

Која је то предност која се нуди гледаоцу са запада те запад чини дупло бољом локацијом финансијски гледајући? Да бисте могли да наплатите нешто дупло више онда то нешто ваљда аналогно томе треба да буде и дупло боље. Запад није дупло боље место за гледање фудбала али дупло скупље јесте.

У пракси, ви мени одређујете одакле ћу ја да гледам утакмице. Ја утакмице не желим да гледам са истока, желим да их гледам са запада. Не желим то да плаћам дупло више. Ако је мобилизација навијача нешто што се истиче у први план, као и важност истих за коначни опоравак клуба и враћање на стазе старе славе, онда ваљда тим истим навијачима треба да изађете у сусрет. Овом ценом нам нисте изашли у сусрет. Напротив.

Даље, оно на шта желим да скренем пажњу јесте прошлогодишња пракса људи надлежних за контролу карата да одузимају карте од гледалаца који уђу те се на тај начин карта веома лако нађе испод цене непосредно поред стадиона. Ем Звезда нема финансијске користи (а број људи који овако уђу сигурно није занемарљив и верујем да достиже и број са четири цифре) ем податак о броју гледалаца није тачан тако да се људи неретко изненаде податком о званичном броју посетилаца а на стадиону су видели нешто друго.

Следећа ствар на коју желим да скренем пажњу јесте грб Црвене звезде на актуелним дресовима. Слажем се да су у питању ретро дресови и ретро грб, али моје је мишљење да је величина грба на дресовима огромна и да би чим прође 2011. година требало смањити димензије истог на неку уобичајену величину. Такође, било би лепо да тај грб буде везени, са златним ободом.

Обавезно пустити у продају плави дрес. Сигуран сам да би продаја ишла феноменално. Знам то пошто сам власниг истог и заиста је огроман број људи који ме питају где сам га купио. Невероватно је да плава гарнитура никада није била у продаји.

Толико од мене за сада.

Ћићми

Волео бих да мало боље пораде на дизајну мајица, радо бих купио нешто што није баш навијачка мајица, али увек заврнем у Делије шоп јер одраде 10 пута боље ствари.
На пример, не знам ко би ово купио а да није десетогодишњак, гастарбајтер или Лукић.  :krstise:


а неке ствари као да је дизајнирао Димитри Симеон ДЕЗ, или би бар он могао да растумачи какве везе имају Звезда и јенкијевска војска па имамо овакве мотиве на појединим производима
ово сам видео на неким дуксевима преко целе предње стране  :nindza:

и звездашку верзију еполета
овде
http://redstarshop.rs/ci/fashion/Muskarci/Jesenzima/330/%D0%94%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0+R-Star+Belgrade.html
Можда извољевам, можда је ствар укуса али мени ово изгледа стварно одвратно и волео бих да се избаци из продаје.
Сведеније, ненападно, нисмо 'Лукић air force' већ навијачи и симпатизери ФК Црвена Звезда.  :blush:
Броћићу реагуј!

ReMa

Jedina zamerka marketingu su cene u RedStarShopu,mislim da je mnogo i da bi trebali malo to da origujete u skladu sa nasim mogucnostima....UrosM

Krenimo od izgleda stadiona (Vajti rece da je to za direktora stadiona al se ne bih složio).
     1. Iscrtati grb, uz pomoć valjaka (Selektor je na prošlom forumu rekao da je crtanje uz pomoć valjaka prosto), na samom centru terena. Grb da gleda ka Zapadu (najskuplje su tamo karte). Time bi učinili nešto što ni jedan klub dosad nije učinio i privukli bi dosta publike (volimo kad smo u nečemu prvi pa to ti je). Uz to bi bio dodatan motiv našim igračima.
     2. Na mrežama golova bismo mogli da, ako je to dozvoljeno od strane UEFE, iscrtamo crvene zvezde. To bi još dodatno motivisalo publiku i igrače (barem po mom skromnom mišljenju).
     3. Uvesti nagradne igre. Na svakoj utakmici dodeljivati poklone ljudima koji sede na nasumično odabranim sedištima. Time bi se rešili problema pobune ljudi zbog besplatnog ulaska na stadion (oni koji su ušli besplatno ne mogu da učestvuju u nagradnoj igri). Kao nagradu bih predložio dan sa nekim prvotimcem ili nekom klupskom legendom na našem stadionu. Kao sporedne nagrade dodeliti nekoliko dresova.
     4. Na kraju godine bi mogli sponzori iz Hjundaija da se isprse i da napravimo veliku nagradnu igru u kojoj bi glavna premija bila auto ili dva. Na svakoj utakmici pokupiti koje su karte bile prodate i kupcima reći da ih čuvaju radi VELIKE NAGRADNE IGRE (potrebno je naglasiti, pogledajmo kokakolu u ovom trenutku i njihovu kampanju, a za dve flaše kupise karta) koja bi se održavala na kraju svake godine. U toj nagradnoj igri bi učestvovali svi navijači bili članovi ili ne. U drugoj nagradnoj igri, koja bi se održavala paralelno sa predhodnom, izvlačili bi breojeve članskih karti tako da samo članovi mogu postati dobitnici nagrada. Time bi smo privukli mnogo više članova u klub.
     5. I kao zadnji predlog predlažem da se zamole Ivan (Zeka) i Ivan (Ivanović), sa Prve, da promoišu Zvezdu tako što će u svojim emisijama da poklanjaju neke sitnice iz Zvezdinog shopa. Aklo bi mogli bilo bi lepo da pokušaju da urade neki mali kviz unutar emisija gde bi mogao da se osvoji dres sa potpisima svih igrača.
     6. U dogovoru sa prijateljskim televizijama izboksovati da nekako puštaju promotivne video sadržaje. Poželjno bi bilo da puste onaj video za mobilizaciju, koji je izašao otprilike kad je ova uprava stigla (prvo ide viola pa kasnije ide Snaga, ako neko zna link do ovog videa nek pošalje na pp ili email), time bi podigli želju za praćenjem Zvezde u drugim ljudima.

Pozdrav

Sundance_Kid

Kad smo vec kod zvanicnog sajta engeska verzija prakticno ne postoji, stoje samo rezultati i to je to. Mislim da nije problem prevesti tekstove na engleski, ipak su to sitnice koje znace. Takodje i dizajn sajta stoji vec dugo i svi smo ga se pomalo zasitili, mozda bi mogao da padne jedan redizajn.
Dalje, Zvezdina prezentacija na FB. Na naslovnoj strani stoji samo grb i to u nekoj losoj rezoluciji a pogledajte recimo kako je to kod Barse, Mancestera, ili Reala. FB prezentacije su mnogo bitne jer na jednom mjestu okupljaju mnogo ljudi i treba privuci ljude na sve nacine, pogotovo graficki jer to nije tesko. Kad je neka bitna utakmica na naslovnu stranu treba staviti graficko resenje sa najavom te utakmice.
Zatim brendiranje igraca. Zvezda vrlo malo paznje posvjecuje stvaranju kulta igraca a to je jako bitno. Na internetu je npr. jako malo Zvezdinih wallpapera a i ono sto ima je amaterski rad pojedinaca. Pogledajte recimo kako to radi Mancester : 1, 2 itd. Ljudi stvaraju kult ne samo igraca nego i broja na dresu, prave wallpapere kultnih sedmica ili desetki, kace to na sajt, na FB, kada su recimo dobili 9 milionitog clana okacili su ovo. Po meni sve je to mnogo bitno a kod nas se ne cijeni dovoljno institucija igraca, broja, kapitenske trake itd. Tome treba dati na vaznosti i graficki i kroz ostale stvari. Ja pricam malo vise o tom grafickom dijelu jer mi je to struka i pratim kako to rade veliki klubovi, mi smo se dosta poboljsali ali moze to mnogo bolje. Mancester je tu bez premca.
Ja sam radio neke radove, ideja je bila da graficki uradim sve Zvezdine evropske rezultate na ovaj nacin : 1, 2, 3..
Takodje uradio sam nekoliko wallpapera, oko ovog prvog smo vodili polemiku oko ispravnosti recenice :) : 1, 2.

reakcija

Pisao sam već ranije neke predloge, pa ću pokušati da se setim i sad nekih. Pošto trenutno nemamo uslove za pokretanje sopstvene televizije, mislim da bi trebalo napraviti saradnju sa nekom od komercijalnih televizija (Prva npr. kad već imamo saradnju sa njima) i da bar jednom nedeljno ide emisija sa izveštajima o dešavanjima u klubu u toku tih nedelju dana, intervjui sa legendama kluba, najzanimljiviji detalji sa utakmica prvog tima i omladinske škole, a što da ne i iz drugih sportova u kojima nastupa Zvezda. Sigurno bi bila gledanija od onog kuvara i ostalih gluposti, a verujem da u nekih sat vremena može da stane dosta zanimljivih priloga. Televizija i internet su danas najvažniji za marketing. Nije isto kad reklamu za članstvo vide milioni ljudi i kad je vide samo oni koji dođu na stadion.

Pokrenuti akciju prodaje retro dresova Zvezdinih zvezda, pa npr. da svaka od njih potpisuje te dresove na svoj rođendan ili na datum kada su debitovali za Zvezdu. Dresove ne mora da radi najki, pa da koštaju 5 000, već da cena bude pristupačna ljudima. Kad sam već kod cena, ljudima iz marketinga treba skrenuti pažnju da su cene u šopu bezobrazno visoke za naš standard. Mogu da se ugledaju na Delije kad je odnos cena-kvalitet u pitanju.

Akcije po školama slične onoj ''I ja sam zvezdaš''. Mogao bi i da se otvori i jedan deo istoka za organizovan dolazak nastavnika sa đacima na utakmice. Mislim da bi bilo lepo od kluba da organizuje dolazak na utakmice i dece sa posebnim potrebama, bez roditeljskog staranja itd. Njima takve stvari dosta znače, a nas ne koštaju ništa.

Što se sajta tiče, trebalo bi da posete prezentacije najvećih evropskih klubova i biće im jasno u kakvom je očajnom stanju naš.

Nadam se da ćemo im biti od pomoći i da će usvojiti neke ideje.

kiki

Цитат1: ReMa  20 Јул 2011, 22:29:11i samo jedno kratko pitanje:Da li mogu da iskoristim vaucer od 500(Kupio sam 064 moja zvezda) i moj popust kao clan kluba za jedan proizvod?????


Немојте овде постављати питања јер тема није томе намењена. А за конкретно оваква питања, позовите продавницу па питајте. Ако нисте задовољни одговором, можете позвати сервис за чланство или им послати мејл.

Е да, добра идеја за мреже. Нису потребне звезде (лично мени би то било мало превише), али црвено-бела варијанта би била сасвим довољна. Такође, ако је могуће, нешто слично урадити са корнер заставицама.

SunPin

Moj predlog je bolji rad na marketingu van BG-a. U mom rodnom gradu je Zvezda gostovala u kup utakmici '97 (čini mi se, mrzi me da proveravam) i to je poslednji put da je u bilo kom obliku bila prisutna u mom gradu (a mislim i u tom delu Srbije). Takmičarskih utakmica nije bilo ali za tih skoro 15 godina mogla se organizovati neka prijateljska utakmica, egzibicioni meč veterana, utakmica poznatih ličnosti humanitarnog karaktera u organizaciji Zvezde ili bilo šta slično. Znači uposliti veterane ako je moguće da idu na turneju po Srbiji, mogli bi i rezervisti (pošto nemamo ligu B timova) da par puta godišnje odigraju prijateljske mečeve u unutrašnjosti, u svakom povećati dostupnost Zvezde u gradovima u kojima nije bilo takmičarskih utakmica godinama unazad.

Djakza

Цитат1: Red8  20 Јул 2011, 22:03:51


3.Farbanje krova nase Marakane.Mogli bi da se napise na krovu tipa Crvena Zvezda Beograd ili 1991 Sampioni sveta a iznad severne tribine Delije Sever.Krov nam je rdjav da rdjavji ne moze da bude osim na zapadu sto ima velika reklama Gasrpom.
Da ti ja odgovorim na ovo, na krovu iznad juga i severa je reklama Gasproma,na zapadu i istoku nema nicega, i mislim da je nepotrebno raditi takve stvati osim ako nisu sponzori koji daju pare, jer ruzno izgleda.

Licpo

1. Napraviti fransizu za Red Star shop, mislim da je malo da u celoj Srbiji ima jednocifren broj takvih prodavnica. Ili ako ne to, barem da u svakoj Nike prodavnici ima deo samo sa zvezdinim proizvodima.
2. Pustiti u prodaju kartice sa zvezdinim igracima. Slicno kao sto je u americi fora sa bejzbol slicicama (ili vec koji god sport) :D


To bi bilo za sada. :P

solps

Не знам шта је са оном разгранатом мрежом шопова о којој је Лукић причао. :a078:

То је реално најлакше урадити, није нешто скуп закуп локала ван Београда, клуб као што је Звезда мора да има продавницу, инфо пулт за чланове у сваком већем граду.Срамота је да људи морају да се цимају у БГ за неки шал на пример.

Даље, мени је акција ''И ја сам Звездаш'' остала у лепом сећању, можда зато што сам тад био клинац и добро се сећам који је то доживљај био када нам је у школу дошао Немања Видић.То би било лепо опет покренути, гледам ове клинце, тотално су незаинтересовани за спорт, играју игрице по цео дан.То би додатно подигло и посећеност на утакмицама.

Даље, онај сајт је стварно брука, мене је срамота да излазим на оно.Па јбт, данас је интернет најбитнији медиј, ми имамо презентацију као Јавор.Па сваки навијач неког европског клуба када нас добије за противника прво ће изаћи на наш сајт да се мало упозна са противником.То је први утисак о клубу.И шта ће да види?Да нам је енглеска верзија сајта последњи пут ажурирана пре више од годину дана.

Ово ми је прво пало на памет, написаћу ако се нечег сетим.