• Welcome to РСБ Форум / RSB Forum. Please login or sign up.

1945/46.

Започео Ivan Vasev, 18 Децембар 2012, 11:09:17

« претходна тема - следећа тема »

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

nesabolt

Gosn Popstick kako ste izvukli ove stranice Politike ako nije tajna, da li na foru na sajtu narodne biblioteke (jedno vreme je to bilo moguće za izdanja Politike od '45 do 2000. godine, ali su posle ograničili samo do '41) ili ste skenirali u prostoriji biblioteke? Ako je ovo prvo može li savet kako da pristupimo tim posleratnim izdanjima, interesuje me zbog rezultata i izveštaja sa Zvezdinih mečeva u ostalim sportovima kojih na netu ima vrlo malo.

poprstick

Ovo sam sacuvao od pre 4-5 godina kada sam odlazio u Narodnu biblioteku i tada je bio omogucen pristup njihovim racunarima. Imali su od 1945.do 1974. nesto malo od 1987. do 1990. i nesto polovicno posle 1990. do 2000.  Odavno im je Politika zabranila da nam dozvole pristup tom (dragocenom ) materijalu. Naravno, iz finansijskih razloga jer verovatno i Politika to isto ima i ne zeli da drugi "zgrcu pare" na njihovom materijalu. Imam dosta tih stranica sacuvano  jer sam prebacivao na fles i sacuvao sam ih. Ako ti nesto specificno treba u periodu od 45.do 71. mozda imam. Naravno, samo sam cuvao stranice koje su mene interesovale, a to su Zvezdine utakmice.  Skoro sam opet isao u Biblioteku i morao sam da uzimam ukoricene primerke Zurnala i Sporta. Ici cu opet da pokusam da nabavim jos neke izvestaje sa prijateljskih utakmica iz Yurnala od 91. do danas, pozdrav

poprstick


Љуба

 Браво мајсторе. Свака част. Није ми јасно зашто не дозволе приступ уз претплату. Добро и њима и нама.

poprstick

Цитат1: Љуба  03 Март 2019, 05:20:33
Браво мајсторе. Свака част. Није ми јасно зашто не дозволе приступ уз претплату. Добро и њима и нама.

ne dozvoljava Politika Biblioteci. Verovatno zato sto imaju svoju arhivu i zele da se kod njih prijavimo i placamo.

Љуба

Разумем и то, али може ли онда некако да се учланимо и имамо онлајн приступ или мора тамо на лице места да се долази сваки пут?


poprstick

ha, ha, nažalost, samo teški fizički poslovi, dođeš u NBS (ili Biblioteku grada Beograda), popuniš formular sa podacima šta uzimaš, čekaš sat vremena (u NBS), odneseš za svoj sto, i kopaš po datumima. Recimo, naručiš Sport za april 1985.godine. Donesu ti četiri debele ukoričene knjige i onda vidiš da je neki pametnjaković ukoričio po 5 -7 istih brojeva, istog datuma, i tako da bi došao do podatka za jednu utakmicu uzmeš 4 knjige i to ti tretiraju kao " četiri toma" a limit je 10 dnevno. Dobro, naučiš se i posle im tražiš BUKVALNI datum koji ti treba.
Onda paziš da ti se ne čuje telefon kad škljocaš pri fotografisanju jer je to zabranjeno, nego prepisuj ili koristi računar.
I tako svaki dan.........
Do pobede :icon_svi:

Љуба

Јбм ти миша. Права екипа као Државни посао. Дигитализација.